Login With Facebook

Ce fac cand scap telefonul in apa ?

Miercuri, 18 Mai 2011

Telefonul mobil a devenit un lucru indispensabil pentru marea majoritatea a oamenilor. Fie că ne dăm sau nu seama, el este supus zi de zi unor pericole care îl pot face “bun de gunoi”. Unul dintre principalele pericole pentru telefonul mobil este apa.

Cred că mai mult de jumătate dintre utilizatorii de telefoane mobile au scăpat unul în apă. Din fericire eu nu fac parte din această jumătate şi nici nu îmi doresc. Ţin la telefoane mult şi am grijă de ele. Dar dacă din nefericire scap unul în apă, ştiu ce am de făcut.

1. Scoaterea bateriei din telefon

Este primul şi cel mai important pas care trebuie făcut pentru a avea şanse de a salva telefonul de la “moarte”. Ca orice dispozitiv electronic, telefonul este alimentat de curent electric. Apa pătrunde în câteva secunde în tot telefonul şi face scurt-circuit (apa conduce curentul). Curentul de la baterie este un curent slab, dar tot reuşeşte să “ardă” ceva în câteva secunde.

2 . Desfacerea şi uscarea telefonului

Telefonul trebuie desfăcut în asa fel încât placa principală să rămână liberă. Ea este piesa cea mai scumpă şi care se strică de obicei în aceste accidente. Ea trebuie pusă la uscat imediat până ce apa nu creează alte pagube (oxidare, umflarea unor piese). O puteţi pune la soare, pe un calorifer sau uscată cu un feon.
Procedaţi la fel şi cu ecranul telefonului. Apa rămâne de obicei în mufa lui putând arde ecranul, placa principală sau ambele în cazuri mai rele.
Eu recomand să puneţi placa principală şi displayul într-un vas/pungă cu orez uscat şi ţinute acolo 3-4 zile. Sună ciudat, dar o să găsiţi orezul umflat şi umed, lipid de zonele pe unde era apă. Dacă nu ştiaţi, orezul absoarbe apa.

Chiar dacă faceţi aceşti paşi imediat de la contactul telefonului cu apa, sunt mari şanse ca telefonul să nu mai funcţioneze. Dar dacă avem o şansă în “resuscitarea” telefonului e şi păcat să nu o valorificăm.

Nu recomand trimiterea telefonului în service, dar dacă îl trimiteţi în service, duceţi-l cu bateria scoasă. Garanţia nu mai este valabilă în aceste cazuri, doar dacă aveţi asigurare la telefon (caz puţin probabil).

În caz de mai aveţi sfaturi utile cu privire la acest subiect, nu vă sfiiţi să le lăsa-ţi într-un comentariu.